Μαθαίνοντας από τον ασθενή - Casement, Patrick (Καστανιώτης, 1989)
Το βιβλίο Μαθαίνοντας από τον ασθενή ασχολείται με το ενδεχόμενο της αφομοίωσης της ψυχαναλυτικής συλλογιστικής στην καθημερινότητα του ατόμου. Ο Πάτρικ Κέισμεντ ερευνά εξαρχής τη δυναμική της υποστηρικτικής σχέσης μαθαίνοντας να ιχνηλατεί τις ενδείξεις που προσφέρουν οι ασθενείς για τη θεραπευτική εμπειρία την οποία αναζητούν ασυνείδητα. Χρησιμοποιώντας ζωντανά κλινικά παραδείγματα, διευκρινίζει με ποιό τρόπο έμαθε, μέσα από τη δοκιμαστική ταύτιση, να παρατηρεί τις δικές του παρεμβάσεις σε μια συνεδρία από την οπτική γωνία του ασθενή. Έτσι δείχνει πως, με τη βοήθεια αυτής της εσωτερική εποπτείας, πολλές αρχικές αποτυχίες στη σωστή ανταπόκριση είναι δυνατό να διορθωθούν και να χρησιμεύσουν ακόμα και προς όφελος της θεραπευτικής εργασίας.