Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ : κλασικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας διασκευασμένα για νέους - Swift, Jonathan, 1667-1745 (Μαλλιάρης- Παιδεία, 1984)
Τα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ" του Τζόναθαν Σουίφτ εξακολουθούν να ταξιδεύουν στον κόσμο γοητεύοντας τις νέες γενιές αναγνωστών. Η πρωτότυπη έκδοση περιελάμβανε τέσσερα ταξίδια και εκδόθηκε το 1726. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε το πρώτο ταξίδι, το οποίο είναι και πιο γνωστό. Ο Γκιούλιβερ θα βρεθεί σε μια παράξενη χώρα που ονομάζεται Λιλιπούτ. Το πλοίο στο οποίο ο ίδιος βρίσκεται ως γιατρός ναυαγεί σ' ένα νησί που κατοικείται από μικροσκοπικούς Λιλιπούτειους. Πως θα δεχτούν τα πλάσματα αυτά τον γιγάντιο, για τα μέτρα τους, Γκιούλιβερ; Αν και γράφτηκε σχεδόν τρεις αιώνες πριν, η ιστορία του Γκιούλιβερ είναι απροσδόκητα σύγχρονη, καθώς ασκεί κριτική στο ανθρώπινο είδος που αναλώνεται διαρκώς σε προστριβές και πολέμους για ασήμαντους σκοπούς.