Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία,1918 - 2010 : καταγραφή, παρουσίαση, ανθολόγηση - Κάλφας, Αντώνης Γ., 1956- (Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου, 2011)
Η θαυμάσια εργασία του Ντίνου Χριστιανόπουλου "Λογοτεχνικές εκδόσεις μακεδονικών πόλεων πλην Θεσσαλονίκης 1879-1950", μαζί με εκείνες του ιδίου συγγραφέα για τις "Λογοτεχνικές εκδόσεις Θεσσαλονίκης (1850-1950)" και τους "Μακεδόνες λογοτέχνες 1969-1912", συνθέτουν το βιβλιογραφικό τοπίο του λογοτεχνικού 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Αισθητή ωστόσο, φαίνεται να είναι η μη ανθολογημένη αποτίμηση των λογοτεχνών που εγκαταβιώνουν στον (εκτός Θεσσαλονίκης) μακεδονικό χώρο. Η παρούσα εργασία αποτελεί καταγραφή και μια πρώτη αποτίμηση των 216 τίτλων που εμφανίστηκαν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας μέχρι τις μέρες μας από 96 συγγραφείς της Πιερίας (λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες, αφηγήσεις, ημερολόγια και απομνημονεύματα) ανεξάρτητα από το αν αυτές τυπώθηκαν ή εκδόθηκαν σε άλλες ελληνικές πόλεις. Κριτήριο της καταγραφής υπήρξε κυρίως η μόνιμη εγκατάσταση των λογοτεχνών στην Πιερία κατά το έτος έκδοσης, η βιωμένη δηλαδή σχέση με την καθημερινή πιερική πραγματικότητα και όχι η σχέση καταγωγής. Την περιδιάβαση στο λογοτεχνικό και αφηγηματικό σύμπαν της πιερικής γης συμπληρώνει και μια πλούσια ανθολόγηση.