Το πλήθος : μυθιστόρημα. - Φραγκιάς, Αντρέας, 1921-2002 (Κέδρος, 1985)
Το πλήθος των ανθρώπων και των καθημερινών καταστάσεων είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτού βιβλίου. Συνεργεία τοποθετούν αδιάκοπα σήματα που μαζί με τα παλιά σχηματίζουν φονικό κλοί σε κάθε βήμα μας. Τα σπίτια προσβάλλονται από άγνωστη αρρώστια που κατατρώει τις προσόψεις τους. Εκσκαφείς συνεχίζουν την κατεδάφιση που κατεβαίνει όλο και πιο βαθιά, με βάση σχέδια ανολοκλήρωτα και μελέτες που έχουν συνταχθεί στα πολυδαίδαλα κτίρια εταιριών με πολύπλευρες σκοπιμότητες. Συμβαίνουν στα αλήθεια όλα αυτά ή μήπως αποτελούν απλώς το υλικό μιας ταινίας; Ένας μοντέρ στο εργαστήριο του πολιορκείται από δεκάδες κουτιά με φιλμ που καλείται να ξεδιαλέξει για να συνθέσει μια ιστορία, ένα μύθο. Φώτα και προβολές γράφουν με τυραννική επανάληψη μάρκες κι επωνυμίες στον ουρανό. Ηθοποιοί, τεχνικοί, σκηνικά και ομοιώματα είναι θίασος από σύμβολα που στήνονται για να καταρρεύσουν. Όσοι ζουν όμως σε αυτά πάσχουν αληθινά. Ίσως αυτό που παρακολουθούμε και μετέχουμε να είναι μέρος μιας γιγαντιαίαςπαράστασης. Οι παράδοξες και ταυτόχρονα οικείες καταστάσεις που περιέχονται στο κανούργιο μυθιστόρημα του Α.Φ. συνοψίζουν τον παραλογισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα μας. Και όχι μόνον.