Ταξίδι στον Αμαζόνιο - Verne, Jules, 1828-1905 (Ιούλιου Βερν / Μίνωας ;, 1990)
Ένα συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα καλείται να παρακολουθήσει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου - το δράμα ενός υποδειγματικού ανθρώπου που ξετυλίγεται μέσα στον εξωτερικό περίγυρο του Άνω Αμαζόνιου με τα τροπικά δάση και τους αναρίθμητους παραπόταμους. Κυνηγημένος από την απληστία ενός εκβιαστή τυχοδιώκτη, ανεβαίνει σκαλί σκαλί το Γολγοθά του. Και τότε, την έσχατη στιγμή που χάνει πια κάθε ελπίδα, έρχεται να τον σώσει η αφοσίωση ενός ευεργετημένου νέου και ενός αδιάφθορου δικαστή... Ο ήρωάς μας, σαν άλλος Σωκράτης, αρνείται να δραπετεύσει για να σωθεί κι εμπιστεύεται τη ζωή του στη δικαιοσύνη του θεού. Το δίκιο, η τιμιότητα και η οικογενειακή αγάπη θριαμβεύουν.