Η δίκη των αεροπόρων - Δέδες, Βλάσης Γ. (Κάκτος, 1983)
[...] Το βιβλίο πραγματεύεται την υπόθεση των αεροπόρων, όπως καταχωρήθηκε στην ιστορική μνήμη. Και είναι αυτή η "υπόθεση" ένα φοβερό κράμα σατανικότητας, σκευωρίας και βαρβαρισμού, που αντίστοιχο προηγούμενό της δεν αναφέρεται στην ιστορία της πατρίδας μας, αρχαία και νεότερη. Με λίγα λόγια, το "ιστορικό" είναι τούτο: Μια ολιγομελής σπείρα ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών της Αεροπορίας, που πρακτόρευε αμερικανικά συμφέροντα, χρησιμοποίησε τις θέσεις-κλειδιά που κατείχε και κατασκεύασε μια πολύπλοκη και πολύπλευρη σκευωρία με ακραίο στόχο ν' απομακρυνθεί η δημοκρατική Κυβέρνηση Πλαστήρα και να αρπάξει τις λαβές της εξουσίας μια ακροδεξιά "κατάσταση" δουλικά υποταγμένη στην αμερικανική κηδεμονία, μ' επικεφαλής τον στρατάρχη Παπάγο. Ευρύτερος στόχος ήταν να δοθεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι ήταν δικαιολογημένο το μετακατοχικό αναποδογύρισμα των αξιών, που παρουσίαζε την Εθνική Αντίσταση σαν προδοσία και την συνεργασία με τον κατακτητή σαν εθνική πράξη! Στην εκτέλεση του σατανικού αυτού σχεδίου βοηθούσε το γεγονός ότι λίγο πριν είχε συλληφθεί ομάδα κομμουνιστών (υπόθεση Μπελογιάννη) την οποία εβάφτισαν "κατασκοπευτική" με διασυνδέσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τη διενέργεια σαμποτάζ και άλλων υπονομευτικών και διαλυτικών ενεργειών. Έπρεπε δηλαδή όχι μόνο να "πειστεί" ο ελληνικός λαός και στρατός, αλλά και να τρομάξει ο Αμερικανός πολίτης που έδινε με τη φορολογία του οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα (ακριβέστερα στην ελληνική Δεξιά που κρατούσε την εξουσία). Για να προσλάβει αληθοφάνεια το σχέδιο (αρχιτέκτονας ο τότε σταθμάρχης της CIA στη χώρα μας Τομ Καραμεσίνης) δεν αρκούσε η σύλληψη της ομάδας Μπελογιάννη. Χρειαζόταν σύνδεση αυτής με τη διάπραξη δολιοφθορών στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατασκευή ενόχων! [...]