Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα - Verne, Jules, 1828-1905 (Νεανική Βιβλιοθήκη, 1980)
Στα 1868, ένα πελώριο θαλασσινό τέρας, σκορπίζει τον τρόμο στους ναυτικούς. Η φρεγάτα Αβραάμ Λίνκολν αναλαμβάνει να το κυνηγήσει και να καθαρίσει τις θάλασσες. Στην αποστολή αυτή παίρνουν μέρος ο Π. Αρονάξ,, καθηγητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, ο πιστός του υπηρέτης Κονσέιγ και ένας Καναδός φαλαινοθήρας και ο περίφημος καμακιστής, ο Νεντ Λαντ. Ανακαλύπτουν ότι το τέρας είναι στη πραγματικότητα ένα ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο, το Ναυτίλος?