Ο οδοιπόρος και ο δρόμος του - Zarian, Kostan, 1885-1969 (Οδυσσέας, 1982)
Ο Οδοιπόρος και ο δρόμος του είναι έργο βασισμένο σε ένα ημερολόγιο του συγγραφέα και καλύπτει την περίοδο 1922-25. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα οι ιστορικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες και ο αντίκτυπός τους στους λαούς αναπόφευκτος. Το οδοιπορικό αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη και τελειώνει στην Αρμενία. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο ίδιος ο συγγραφέας. Μέσα από τις εμπειρίες του ζωντανεύει η ατμόσφαιρα αυτής της ταραγμένης εποχής. Το άμεσο, ιδιότυπο, συχνά παθιασμένο και γεμάτο ένταση ύφος του Ζαριάν αγγίζει εξίσου το σύγχρονο αναγνώστη, δίνοντας άλλες διαστάσεις σε γεγονότα και τόπους.