Σάνσελορ = Le chancellor - Verne, Jules, 1828-1905 (Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν, 1991)
Όλα τα βιβλία του Ιουλίου Βερν απεικονίζουν έντονα και παραστατικά τον περασμένον αιώνα. Πόσο είναι ευχάριστη αλλά και μελαγχολική η αναδρομή αυτή για τον σημερινό αναγνώστη! Κυρίως αυτό συμβαίνει με το Σανσελόρ. Φέρνει στο νου τα βάσανα του ανθρώπου που ταξίδευε τότε σε αντιπαραβολή με την άνεση που ταξιδεύει σήμερα. Συγκεκριμένα το ταξίδι εκείνο του Σανσελόρ στον Ατλαντικό μας δίνει το μέτρο της ανθρώπινης φύσης σε όλο το μεγαλείο της αλλά και σε όλη την αθλιότητά της. Σκηνές φρίκης και απόγνωσης διαδέχονται η μία την άλλη. Επί μέρες, επί μήνες... Και όλ' αυτά πάνω σε μία σχεδία και με φόντο τον ωκεανό, πότε ασάλευτο και πότε θεριεμένο. Νηνεμία και τρικυμία. Και στη θάλασσα και στις καρδιές. Αυτό είναι το νόημα του, συγκλονιστικού σε ρεαλισμό, έργου του δαιμόνιου Γάλλου μυθιστοριογράφου.