Kri in vida : antologija sidobnih irskih kratkih zgodb : Tina Mahkota - Mahkota, Tina ([χ.ό.], 1998)
Kri in voda, prva antologija sodobne irske kratke proze v slovenščini, s katero se trinajst irskih avtorjev prvič podaja na drzno potovanje v neznano, potovanje v prevodih, nič manj čudežno od plovbe v neznano svetega Brendana pred tisočletjem in pol, poskuša zaobjeti vznemirljivo napetost in dinamiko med tistimi potezami sodobne Irske, ki se navezujejo na njeno specifično zgodovinsko dediščino, in onimi, ki napovedujejo nove začetke. Kot je zapisal neki ugleden kritik, sta v zadnjih desetih letih »diskurz sprememb in diskurz kontinuitete na Irskem vstopila v simbiotično razmerje, ki sprejema negotovost kot poživljajoče in ustvarjalno stanje«. Zapletena, a vedno navdihujoča irskost je v antologiji Kri in voda nezgrešljivo vtisnjena v izbrane kratke zgodbe (nastale v zadnjem desetletju), ki prinašajo tako tradicijo kot eksperiment, moško in žensko pisavo, zgodovinsko in politično izkušnjo Republike Irske in Severne Irske, podeželje in urbano okolje, pa tudi izkušnjo irske diaspore. Žlahtno in duhovito jo v svojih zgodbah izpisujejo uveljavljeni in malodane klasični avtorji sodobne irske proze, kakor tudi manj znani, a vznemirljivi. Vsak po svoje prispevajo k spodkopavanju skonstruiranih podob o mitičnem Smaragdnem otoku, po drugi strani pa se z mojstrskim obvladovanjem literarne zvrsti kratke zgodbe navezujejo na svoje velike irske predhodnike (Georgea Moora, Franka O’Connorja, Jamesa Joycea), ki so prav kratko zgodbo naredili za najbolj »irsko« od vseh literarnih zvrsti. Poleg romanov Roddyja Doyla, Flanna O’Briena in Patricka McCaba, poezije Seamusa Heaneyja ter gledališkega srečanja s severnoirskim dramatikom Brianom Frielom se sodobna irska književnost v slovenskih prevodih zdaj predstavlja še s Krvjo in vodo, prvim izborom kratkih zgodb.