Δημοσθένης : διαμόρφωση και εξέλιξη της πολιτικής του - Jaeger, Werner Wilhelm, 1888-1961 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1984)
Ο κορυφαίος Γερμανός κλασικός φιλόλογος και ουμανιστής Βέρνερ Γαίγκερ (1888-1961) πραγματοποιεί με αυτό το βιβλίο μια αριστοτεχνική εμβάθυνση στο έργο και τη δράση του μεγάλου Αθηναίου ρήτορα, που ερμηνεύονται ως αδιάσπαστη ενότητα με κέντρο την προσωπικότητά του, καθώς εξελίσσεται μέσα από τα γεγονότα. Πρόκειται για σειρά διαλέξεων που είχε δώσει ο συγγραφέας το 1934 στη φημισμένη έδρα κλασικών σπουδών Sather του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στις οποίες προστέθηκαν ένα παράρτημα για τον «Πλαταϊκό» του Ισοκράτη και τη δεύτερη Αττική Συμμαχία, κατατοπιστικές σημειώσεις και ευρετήρια. Ο συγγραφέας εφαρμόζει την ιστορικοεξελικτική μέθοδο: περιγράφει την πολιτική σταδιοδρομία του Αθηναίου ρήτορα και αποκαλύπτει, με την ανάλυση και ερμηνεία των λόγων του, τα κριτήρια της πολιτικής σκέψης και δράσης του.