Μια ενοχλητική αλήθεια : το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό - Gore, Albert, 1948- (Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 2007)
Οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται να πραγματοποιούνται αργά, όμως, στην πραγματικότητα, πραγματοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ο πλανήτης έχει περιέλθει πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως πολλοί γνωρίζουν, στα κινεζικά η λέξη κρίση αποτελείται από δύο χαρακτήρες. Ο πρώτος σημαίνει κίνδυνος, ενώ ο δεύτερος δυνατότητα, ευκαιρία. Για να αντιμετωπίσουμε, βέβαια, τον κίνδυνο που μας απειλεί και να τον ξεπεράσουμε, πρέπει καταρχάς να παραδεχτούμε ότι αντιμετωπίζουμε κρίση. Γιατί, όμως, οι ηγέτες μας μοιάζουν να μην λαμβάνουν αυτό το σαφέστατο μήνυμα; Μήπως αντιστέκονται στην αλήθεια, γιατί γνωρίζουν ότι αν την παραδεχτούν θα πρέπει να δράσουν; Ή είναι απλώς ενοχλητικό για αυτούς να την ακούσουν; Ίσως. Όμως, οι ενοχλητικές αλήθειες δεν παύουν να υπάρχουν ακόμη και όταν αγνοούνται. Αντίθετα, μάλιστα, όταν δεν αντιμετωπίζονται, η σημασία τους όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται ακόμη περισσότερο.