Αγροτική κοινωνιολογία - Δαουτόπουλος, Γεώργιος Α., 1945- (Ζυγός, 2002)
Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο Αγροτικής Κοινωνιολογίας που εκδόθηκε στη χώρα μας μετά από το βιβλίο "Στοιχεία Κοινωνιολογίας" του αείμνηστου Καθηγητή Χρυσού Ευελπίδη που κυκλοφόρησε το 1963. Ένα χαρακτηριστικό του βιβλίου που πρέπει να τονιστεί γιατί δεν είναι μια συνηθισμένη πρακτική στον Ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο είναι η από κοινού συμμετοχή τριών πανεπιστημιακών δασκάλων στην προετοιμασία του. Μετά από πολύχρονη προσπάθεια ξεπεράστηκαν όχι μόνο τα γεωγραφικά εμπόδια αλλά κυρίως οι αντιλήψεις που ήθελαν το ένα και μοναδικό σύγγραμμα και μάλιστα γραμμένο στη δύση του επιστημονικού βίου. Βέβαια δεν ισχυριζόμαστε ότι το πόνημα που έχετε στα χέρια σας αποτελεί το σύγγραμμά μας. Για μας είναι κυρίως ένα βοήθημα της διδασκαλίας την οποία φυσικά δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει. Είναι ένα κείμενο εργασίας που δοκιμαζόμενο στην πράξη θα μεταφέρει σε κάθε του έκδοση τις εμπειρίες των συγγραφέων. Οι συγγραφείς σημειώνουν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας προς τις κοινωνικές επιστήμες του αγροτικού χώρου, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τα προβλήματά του και να ασκήσουμε εποικοδομητικές παρεμβάσεις.