Περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ψυχάρης, Γιάννης, 1854-1929 (Επιστημονική βιβλιοθήκη / Κριτική, 2004)
Αν και η συζήτηση για τις περιφερειακές ανισότητες και την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι έντονη και διαρκώς επίκαιρη, γίνεται συνήθως με ελλιπή τεκμηρίωση. Ο μέσος πολίτης μένει συχνά αναποφάσιστος ανάμεσα σε δύο εικόνες. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αισιόδοξη εικόνα των επίσημων στατιστικών, τα οποία παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μια από τις χώρες με τις μικρότερες περιφερειακές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός και μόνο ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και ότι η υπόλοιπη χώρα δεν διαθέτει σοβαρές αστικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, διαμορφώνει την εικόνα μιας Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες στην κατανομή των υποδομών, των υπηρεσιών και των ευκαιριών ανάπτυξης. Το βιβλίο αυτό αναλύει διεξοδικά όλες τις πτυχές του περιφερειακού προβλήματος της Ελλάδας και εξετάζει τους οικονομικούς, ιστορικούς και πολιτικούς παράγοντες που το δημιούργησαν. Ταυτόχρονα, καταγράφει και αναλύει τις περιφερειακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τις τελευταίες δεκαετίες και αξιολογεί την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους στην επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και της πραγματικής σύγκλισης.