Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου : πως να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, προσδοκίες, μύθοι και αλήθειες - Μπενέτος, Θάνος, 1956- (Πρακτικοί οδηγοί / Πατάκης, 2012)
Πώς να ζήσουμε ως τα εκατό και να είμαστε σε "φόρμα;" Η ιδέα είναι παλιά όσο κι ο κόσμος: ο Παράκελσος κατάπινε χρυσάφι όπως εμείς καταπίνουμε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες· ο δόκτωρ Βορονόφ μεταμόσχευε όρχεις πιθήκων σε ηλικιωμένους άνδρες... Τα μυστικά της μακροζωίας τροφοδοτούν μια κερδοφόρα αγορά που ανανεώνει κάθε τόσο τα προϊόντα και τις υποσχέσεις της. Αλλά τι ξέρουμε πραγματικά γι' αυτά; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να "ζήσουμε ως τα εκατό και να είμαστε σε φόρμα;" Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα από όλα όσα ακούμε; Γενετικές παρεμβάσεις, αυξητική ορμόνη, Gingko, κρητική διατροφή, κόκκινο κρασί, ιχνοστοιχεία, σιέστα, ασκητισμός, περπάτημα... Ο καθηγητής γηριατρικής Θάνος Μπενέτος αναλύει και ιεραρχεί τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα, καθώς και τις ελπίδες που γεννιούνται μεσοπρόθεσμα για τον καθορισμό της βιολογικής μας ηλικίας, ώστε να πάρουμε εξατομικευμένες απαντήσεις για τη γήρανση μας. Σε μια εποχή όπου οι πληροφορίες διαδίδονται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, όπου όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ξεχωρίζει την επιστήμη από τον τσαρλατανισμό, την πραγματικότητα από τις φαντασιώσεις. Και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για την υγεία και τη μακροζωία με τρόπο απλό, ζωντανό και συχνά απολαυστικό.