Συμμετοχική δημοκρατία : εγχειρίδιο για ενδιαφερομένους - Δαμανάκη, Μαρία, 1952- (Καστανιώτη, 2004)
Η Συμμετοχική Δημοκρατία ήταν μέχρι πρότινος υπόθεση ενός κλειστού κύκλου διανοητών και περιορισμένου αριθμού πολιτών, όσων κυρίως ένιωθαν απογοητευμένοι από την πολιτική και τα κόμματα. Η ευρύτερη συζήτηση άνοιξε με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, γύρω από την έννοια και τις εφαρμογές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας το τοπίο για τον πολύ κόσμο εξακολουθεί να εμφανίζεται ασαφές. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Αφορά ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας; Καταργεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που ξέρουμε; Είναι υπόθεση του διαδικτύου; Πώς θα εξασφαλισθούν η συλλογικότητα και η δημοκρατία στις πολιτικές διαδικασίες και στο κόμμα; Η Μαρία Δαμανάκη επιχειρεί μια γνωστική προσέγγιση του θέματος χωρίς προκαταλήψεις. Παραθέτει όλες τις επικρατέστερες απόψεις -υπέρ και κατά της Συμμετοχικής Δημοκρατίας- ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα. Οι δικές της ιδέες διατυπώνονται σε χαμηλούς τόνους, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της δημοκρατίας και της προοδευτικής παράταξης.