Το παιχνίδι με τις χάντρες : ο μάγιστρος των αγώνων : μυθιστόρημα - Hesse, Hermann, 1877-1962 (Καστανιώτη, 2006)
Ο Μάγιστρος των Αγώνων του Παιχνιδιού με τις Χάντρες, η δράση του οποίου τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, αποτελεί καθαυτός τη συμπύκνωση, μα και επιτομή, ολόκληρου του ευρωπαϊκού πνεύματος που οδήγησε, με τον άτεγκτο ορθολογισμό του, στις ανθρωποσφαγές του Α και του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό ακριβώς το πνεύμα απαρνείται και καταγγέλλει ο Μάγιστρος Γιόζεφ Κνεχτ, κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ύστατου και πνευματικότερου απ' όλα τα άλλα δημιουργήματα του μεγάλου μυθιστοριογράφου Έσσε.