Αυτοδιαχείριση σοσιαλισμός : πολιτικά κείμενα - Ράπτης, Μιχάλης Ν., 1911-1996 (Ελληνικά Γράμματα, 2006)
Ο Μ. Ν. Ράπτης, είναι πρώτα απ' όλα, ένας επαναστάτης. Το σύνολο του συγγραφικού του έργου είναι γραμμένο στην υπηρεσία της πολιτικής του δράσης. Απέναντι στην ιμπεριαλιστική και τη γραφειοκρατική βαρβαρότητα, προσπαθεί να υπερασπίσει την υπόθεση του Σοσιαλισμού, προσδίδοντας σ' αυτόν το συγκεκριμένο περιεχόμενο της "Γενικευμένης Κοινωνικής Αυτοδιαχείρισης", που βασίζεται σε πρακτικές άμεσης δημοκρατίας. Αυτό τον κάνει να είναι ο μοναδικός, σύγχρονος μαρξιστής που εμπλούτισε τη σκέψη των ιδρυτών, σε ό,τι αφορά την ουσία του Σοσιαλισμού και τη προέκτεινε στην πραγματικότητα του καιρού μας. Μετά τη διάψευση των σοσιαλιστικών οραμάτων του παρελθόντος στη νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από μία δυναμική αυτοκαταστροφής οφειλόμενη στη διατήρηση του σημερινού συστήματος, αλλά και από τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η συνολική παγκόσμια ανάπτυξη, το ιστορικό αίτημα της κοινωνικής αλλαγής είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο. Στον προβληματισμό που αναπτύσσεται διεθνώς και πάλι, είμαστε σίγουροι ότι το έργο του Μ. Ν. Ράπτη θα αποτελέσει μία βασική συνιστώσα.