Ψυχή, λόγος, πόλις : αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη - Ποταμιάνου, Άννα (Ύψιλον / Βιβλία, 2007)
Το ανά χείρας βιβλίο "Ψυχή, Λόγος, Πόλις", που κυκλοφορεί ως φόρος τιμής στον Κορνήλιο Καστοριάδη (Κωνσταντινούπολη 1922 - Παρίσι 1997), απαρτίζεται από πρωτότυπα κείμενα και είναι αποτέλεσμα σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου επιστημόνων με το έργο ενός των κορυφαίων Ευρωπαίων διανοητών του 20ου αιώνα. Στο επίκεντρο της φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης του στοχαστή, οικονομολόγου, φιλόσοφου και ψυχαναλυτή, ο οποίος ασχολήθηκε, επίσης, με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη βιολογία, βρίσκεται η αντίληψη ότι ίδιον του ανθρώπου δεν είναι η λογική, αλλά η «φαντασία», η τερατώδης αυτή και γόνιμος νεοπλασία στην τάξη του είναι/όντος. Ο Καστοριάδης επεξεργάστηκε επίσης, κριτικές αναλύσεις του «γραφειοκρατικού σοσιαλισμού» και μετά το 1970 προσανατολίστηκε προς την πολιτική φιλοσοφία αντλώντας από ευρύτατο φάσμα πηγών και κινήθηκε προς συνθετικές εργασίες με άξονα το αίτημα της αυτονομίας. Η σκέψη του Καστοριάδη συγκροτείται ως αντίλογος στο λόγο της τρέχουσας πολιτικής, κοινωνικο-οικονομικής τάξεως, στους αντίποδες της μαζικής απάθειας, του κυνισμού και του κομφορμισμού, και έτσι διατηρεί στο ακέραιο την επικαιρότητά της, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του.