Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι πολιτικές τους : για την ελληνική ύπαιθρο και τις περιφέρειες έως το 2008 - Εμμανουήλ, Γεώργιος Α. (Βιβλιοθήκη της υπαίθρου / Εκδόσεις Παπαζήση, 2004)
Οι πολιτικές Συνοχής που υποστηρίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς της οικοδόμησης της Ευρώπης. Κάθε κοινωνική ομάδα πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, να έχει ένα αποδεκτό επίπεδο ζωής και ένα καλό περιβάλλον εργασίας. Κάθε περιοχή της Ένωσης θα πρέπει να διαθέτει πόρους για τη μείωση των ανισοτήτων, καθώς και την ικανότητα να χρησιμοποιεί σωστά τους πόρους αυτούς.