Η ημέρα της κρίσης - Satta, Salvatore, 1902-1975 (Σύγχρονη λογοτεχνία / Ζαχαρόπουλος Σ. Ι. ;, 1989)
Μέσα στις τριακόσιες σελίδες αυτού του βιβλίου, πυρακτωμένες από το τρομερό κλίμα, ατμοσφαιρικό και κοινωνικό, της Σαρδηνίας, ο Σάτα διηγείται το έπος του νησιού του που είναι το έπος της ανθρωπότητας. Ένα ντοκουμέντο αποκαλυπτικό μοναδικής αξίας, ένα αριστούργημα, όπως χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς της Ευρώπης, που περνάει από πόρτες διάπλατα ανοιγμένες στην ιστορία των τελευταίων ετών της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Αληθινός πρωταγωνιστής αυτής της ρωμαλέας τοιχογραφίας είναι το ίδιο το νησί, στεγνό κι άγριο, όπως και οι άνθρωποί του: οι ευγενείς, οι παπάδες, οι πόρνες, οι βοσκοί, οι μαχαιροβγάλτες και οι τεμπέληδες, που ο συγγραφέας συνοδεύει τον καθένα ξεχωριστά κι όλους μαζί, τελικά, στην οριακή στιγμή τους: η μέρα της κρίσης.