Ο Πολιτικός του Πλάτωνα : επτά σεμινάρια στην Ehess - Καστοριάδης, Κορνήλιος, 1922-1997 (Πόλις, 2001)
«Γνωρίζαμε στο πρόσωπο του Κορνήλιου Καστοριάδη (1922-1997) έναν από τους θεμελιωτές του Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, του περιοδικού που αντιστάθηκε σε κάθε είδος σταλινισμό, διατηρώντας την ιδέα της εργατικής αυτοδιαχείρισης και της κριτικής της γραφειοκρατικής κοινωνίας. Γνωρίζαμε τον φιλόσοφο της Φαντασιακής θέσμισης της κοινωνίας, τον θεωρητικό της ψυχής, τον συγγραφέα της σειράς "Σταυροδρόμια του λαβύρινθου". Γνωρίζαμε ότι ήταν εξοικειωμένος, όντας και ο ίδιος ελληνικής καταγωγής, με τα μεγάλα κείμενα της αρχαίας Ελλάδας, από τον Όμηρο έως τον Αριστοτέλη. Δεν τον είχαμε δει ποτέ όμως να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο των ελλήνων φιλοσόφων και τον διαυγέστερο εχθρό της δημοκρατίας, τον Πλάτωνα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αφιέρωσε το σημαντικότερο τμήμα του σεμιναρίου του το 1985-1986 σε ένα κείμενο λιγότερο γνωστό απ' ό,τι η "Πολιτεία" ή οι "Νόμοι", στον "Πολιτικό", ένα διάλογο όπου ο Πλάτων θεωρητικοποιεί την ιδεολογική τρομοκρατία και αντιπαραθέτει το ιδεώδες του φιλοσόφου-βασιλέως στα διάφορα υπαρκτά πολιτεύματα. Ο Πλάτων βρήκε στο πρόσωπο του Κορνήλιου Καστοριάδη έναν αντίπαλο του μεγέθους του». Το βιβλίο αυτό προαναγγέλλει την "Ανθρώπινη δημιουργία", σύνολο έργων που στόχο έχει να συγκεντρώσει τα σεμινάρια του Κορνήλιου καστοριάδη στην EHESS, η επεξεργασία των οποίων βρίσκεται καθ' οδόν. Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε διαβάσει και σχολιάσει τον παρόντα τόμο, λίγο πριν τον θάνατό του.