Η έννοια του Θεού μετά το Άουσβιτς : μία από Ιουδαίων φωνή - Jonas, Hans, 1903-1993 (Μούσες ;, 2000)
Αφ' ής στιγμής παρέδωσε τον εαυτό του σ' ένα κόσμο εν τω γίγνεσθαι, ο Θεός δεν έχει τίποτε άλλο να δώση. Τώρα μένει ο άνθρωπος να δώση σ' Εκείνον. Κι αυτό μπορεί να το κάνη αν στην ζωή του επαγρυπνή ώστε να μην συμβαίνη πολύ συχνά, ή να μην συμβαίνη εξ αιτίας του να μετανοιώνη ο Θεός που άφησε τον κόσμο να γίνη και να γίνεται.