Σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία. - Πετμεζίδου, Μαρία; Καπετανγιάννης, Βασίλης (Συμβολές στις επιστήμες του ανθρώπου, 1998)
Ο παρών και ένας ακόμη τόμος έχουν ως στόχο να καλύψουν σημαντικά κενά στον χώρο της ελληνικής κοινωνιολογικής βιβλιογραφίας. Στο έργο περιλαμβάνονται ορισμένες από τις σημαντικότερες επισκοπήσεις και κριτικές αναλύσεις των θεωρητικών ρευμάτων που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1950 και μετά. O πρώτος τόμος επικεντρώνεται στον δομο-λειτουργισμό, τον θετικισμό και τους επικριτές του, τη θεωρία των συμβολικών διαντιδράσεων, διάφορες εκδοχές της φαινομενολογικής κοινωνιολογίας, και την εθνομεθοδολογία. H θεωρητική διαμάχη γύρω από ζητήματα όπως η φύση των κοινωνικών επιστημών, η σχέση της αφηρημένης θεωρίας με την εμπειρική διερεύνηση ή η «ταυτότητα» της κοινωνιολογίας σε σχέση με άλλες κοινωνικές επιστήμες, συναρθρώνεται με τις θεμελιακές αντιθέσεις που διατρέχουν την κοινωνιολογία και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των θεωρητικών με έμφαση στον ένα ή τον άλλο πόλο, αλλά και οι προσπάθειες γεφύρωσης αυτών των αντιθέσεων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, συνιστούν τη δυναμική εξέλιξης της σύγχρονης κοινωνιολογικής θεωρίας.