Φρέγκε : η γέννηση της σύγχρονης λογικής και οι ρίζες της αναλυτικής φιλοσοφίας - Sluga, Hans D., 1937- (Φιλοσοφική βιβλιοθήκη, 2009)
Κατά τον ίδιο τρόπο που ο Ευκλείδης μεταμόρφωσε τη γεωμετρία, αρθρώνοντάς τη σε αξιωματική βάση, έτσι και ο Γκόττλομπ Φρέγκε (1848-1925) θέλησε να μεταμορφώσει την αριθμητική, στηρίζοντάς την στον στέρεο βράχο της λογικής αλήθειας. Το σύστημα του Φρέγκε κατέρρευσε. Η προσπάθειά του, όμως, δεν ήταν μάταιη. Στο πλαίσιο του επιβλητικού μαθηματικού του προγράμματος, ο Φρέγκε ανακάλυψε μιαν εντελώς νέα μορφή λογικής -τη σύγχρονη τυπική λογική- βάζοντας τέλος στην υπερδισχιλιετή κυριαρχία της αριστοτελικής θεωρίας του συλλογισμού. Επιπλέον, δίχως ο ίδιος να το συνειδητοποιεί, ο Φρέγκε αποτέλεσε ιδρυτική μορφή μιας νέας φιλοσοφικής παράδοσης, η οποία δέσποσε στην πνευματική σκηνή του εικοστού αιώνα: της αναλυτικής φιλοσοφίας. Με το έργο του Φρέγκε, η μοίρα των μαθηματικών, της λογικής και της φιλοσοφίας μεταβάλλεται κατά τρόπο αμετάκλητο.