Καστοριάδης και Μαρξ - Ράντης, Κωνσταντίνος, 1963- (Ύψιλον/βιβλία, 2004)
Ο Καστοριάδης άσκησε αυστηρή κριτική στη μαρξιστική θεωρία. Αυτή η πρωτοποριακή, ριζοσπαστική κριτική καθοδήγησε τη στάση πολλών θεωρητικών και άνοιξε το δρόμο. Συνεπώς, σήμερα επείγει να επαναξιολογήσουμε την ερμηνεία του Μαρξ που πρότεινε ο Καστοριάδης. Στην παρούσα εργασία συνδυάζονται αναπόφευκτα η κριτική αποτίμηση του ίδιου του έργου του Μαρξ και της κριτικής που άσκησε ο Καστοριάδης.