Ένας στοχαστής στον σύγχρονο κόσμο : ο Martin Heidegger για τη σχέση του με τον ναζισμό : η συνέντευξη στον Spiegel - Heidegger, Martin, 1889-1976 (Βιβλιοπωλείον της "Εστίας" - Ι.Δ. Κολλάρου, 1989)
Η συνέντευξη του Martin Heidegger στον "Spiegel" δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1966 και δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τον όρο που είχε θέσει ο ίδιος, το 1976, μετά τον θάνατό του. Αφορμή της συνέντευξης ήταν η επιθυμία του Heidegger να "απαντήσει" στην κατηγορία ότι συνεργάστηκε με το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα. Όμως η συνέντευξη δεν περιορίζεται τελικά στο θέμα αυτό, αλλά επεκτείνεται σε μια γενικότερη έκθεση της στάσης του Heidegger απέναντι στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, και έτσι προσφέρεται ιδιαίτερα για μια πρώτη εξοικείωση με τη σκέψη του. Προτάσσεται ένα μικρό κείμενο του παλιού φίλου του H. W. Petzet, ο οποίος ήταν τότε παρών και περιγράφει το κλίμα της συνομιλίας. Στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις του Heidegger δε συμφωνούν με τα μέχρι σήμερα γνωστά ντοκουμέντα, αυτά παρατίθενται από το πρόσφατο βιβλίο του ιστορικού Hugo Ott, "Martin Heidegger: Καθ' οδόν προς την βιογραφία του". Μετά από τη συνέντευξη ακολουθεί ένα σχόλιο του μεταφραστή: "Γιατί μας αφορά η σχέση του Heidegger με τον ναζισμό;".