Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη : μια προσέγγιση της φύσης του καθεστώτος και των μεθόδων της επιστήμης - Chalmers, A. F. 1939- (Ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, 1994)
Γιατί η επιστήμη είναι κάτι "περισσότερο" ή κάτι "διαφορετικό" από την απλή "γενίκευση" των δεδομένων της εμπειρίας; Γιατί η "επιστημονική γνώση" είναι -αν είναι- περισσότερο έγκυρη από άλλες μορφές γνώσης; Ποια είναι τα εχέγγυα αυτής της εγκυρότητας; Και ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος του πειράματος στη διαμόρφωση ή την αλλαγή των επιστημονικών θεωριών; Γραμμένο με γλαφυρότητα και σαφήνεια σπάνια για βιβλία αυτού του είδους, το "Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη;" αποτελεί μια εξαίρετη και πλήρως ενημερωμένη εισαγωγή στην επιστημονική περιοχή που πραγματεύεται αυτά τα ερωτήματα μεταξύ άλλων. Δηλαδή την νέα φιλοσοφία της επιστήμης όπως αυτή διαμορφώθηκε με τα έργα των Πόππερ, Λάκατος, Κουν, Φεγιεράμπεντ, καθώς και την κριτική αποτίμησή τους από τους μεταγενέστερους μελετητές. Το "Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη;" είναι ένα βιβλίο για κάθε μορφωμένο άνθρωπο με επιστημονικά ή φιλοσοφικά ενδιαφέροντα.