Η θεωρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης : αρχές της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας - Sweezy, Paul (Gutenberg, 2004)
Ο Joseph Schumpeter είχε γράψει για την ανά χείρας Θεωρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης ότι αποτελεί μια «αριστοτεχνική έκθεση του συστήματος της μαρξικής σκέψης» και ότι αυτή είχε «επιχειρηθεί από δεκάδες οικονομολόγους σε πολλές χώρες, αλλά ποτέ πριν δεν είχε γίνει τόσο καλά». Πράγματι, η ''Θεωρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης'' είναι απλά η καλύτερη εισαγωγή στην μαρξιστική πολιτική οικονομία που γράφτηκε ποτέ. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1942 και παραμένει το ίδιο χρήσιμη και επίκαιρη έξι δεκαετίες αργότερα. Το έργο βασίζεται στις διαλέξεις του συγγραφέα του Paul Sweezy (1910-2004), επίκουρου καθηγητή τότε, στο Πανεπιστήμιο του Harvard. (. . .) Το κείμενο του Sweezy είναι βαθιά επιστημονικό, συστηματικό, εναργές και κάνει κατανοητές τις βασικές έννοιες της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας. Εξηγεί με πληρότητα και αναλυτική σαφήνεια την εργασιακή θεωρία της αξίας σε τιμές παραγωγής, τα σχήματα της απλής και διευρυμένης αναπαραγωγής και τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Αποτελεί επίσης και μία εξαιρετική εισαγωγή στις θεωρητικές διαμάχες στους κόλπους της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας.