Τέσσερα δοκίμια περί ελευθερίας - Berlin, Isaiah, 1909-1997 (Φιλοσοφία, 2001)
Τα τέσσερα αυτά δοκίμια διαπραγματεύονται τις διάφορες πτυχές της ατομικής ελευθερίας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη διάκριση μεταξύ θετικής και αρνητικής ελευθερίας, και στην ιδέα ότι είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε τον ντετερμινισμό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις έννοιες της ευθύνης και της αυτονομίας του ανθρώπου.