Το κουκλόσπιτο : μυθιστόρημα - Burton, Jessie, 1982- (Ξένη λογοτεχνία : Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία ;, 2016)
Μια φθινοπωρινή μέρα του 1686 η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν χτυπά την πόρτα ενός αρχοντικού της πιο πλούσιας περιοχής του 'Αμστερνταμ. Έρχεται από την επαρχία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Όμως αντί για αυτόν συναντά την πικρόχολη αδελφή του, τη Μάριν. Ο Γιοχάννες δεν εμφανίζεται παρά αρκετά αργότερα και προσφέρει στη νεαρή του σύζυγο ένα παράξενο γαμήλιο δώρο: ένα κουκλόσπιτο, μια πιστή απομίμηση του σπιτιού τους. Θα το εξοπλίσει ένας ακριβοθώρητος τεχνίτης, του οποίου οι λιλιπούτειες δημιουργίες καθρεφτίζουν με τρόπο απροσδόκητο τις αληθινές ζωές τους Το περίκλειστο σύμπαν του οίκου των Μπραντ αρχικά βυθίζει τη Νέλλα στο σκοτάδι, καθώς όμως ανακαλύπτει ένα ένα τα μυστικά του, συνειδητοποιεί πως όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο... Υπέροχο, μεθυστικό και γεμάτο αγωνία, το Κουκλόσπιτο αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και εμμονής, προδοσίας και εξιλέωσης, μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που είναι πραγματικά. «Εντυπωσιακό ξεκίνημα βαθιά ατμοσφαιρικό, συμπαρασύρει τον αναγνώστη στη δαιδαλώδη πλοκή του». Deborah Moggach, συγγραφέας του Tulip Fever «Το Κουκλόσπιτο αποτελεί σπάνιο φαινόμενο ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο και παράλληλα ένα πραγματικό page-turner. Καθηλωτικό, μαγευτικό και γεμάτο εκπλήξεις, το είδος του βιβλίου που μας υπενθυμίζει τους λόγους που αγαπάμε την ανάγνωση».