Δεκεμβριανή νύχτα : εργάτες της πίσσας - Καλιότσος, Παντελής, 1925-2016 (Κέδρος, 1983)
Αθήνα, Ιούλιος 1944. Ο ήλιος καίει και οι εργάτες απλώνουν την πίσσα στούς δρόμους της πόλης που βράζει. Από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 1944, οι διαδρομές της ζωής μιας παρέας εργατών της πίσσας διασταυρώνονται με την ιστορία. Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1979, η "Δεκεμβριανή Νύχτα" είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στους απλούς και βασανισμένους ανθρώπους, που θυσιάζονται πρώτοι στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. . . (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)