Ο Κοζανίτης έμπορος Κωνσταντίνος Δ. Τακιατζής, 1812-1896 : οι οικονομικές δραστηριότητές του την περίοδο 1840-1855 σύμφωνα με ανέκδοτα έγγραφα από το Αρχείο Τακιατζή - Αλευράς, Γιώργιος Χρ. (Επιστημονικές εκδόσεις / Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, 2017)
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τον 17ο αι. κ.ε., αρκετοί Δυτικομακεδόνες στράφηκαν στο εμπόριο και ταξίδεψαν στις χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης ή σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπου πολλοί πλούτισαν, γεγονός που είχε ως συνέπεια την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η οικογένεια των Τακιατζήδων της Κοζάνης. Οι πρόγονοι του Κων. Δ. Τακιατζή πλούτισαν με τις εμπορικές και χρηματιστηριακές τους επιχειρήσεις που δημιούργησαν τόσο στην Πέστη όσο και στη Βιέννη. Μεγάλο μέρος από τα κέρδη των εμπορικών αυτών επιχειρήσεων τα επένδυσαν στην Κοζάνη, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Στην ανά χείρας εργασία παρουσιάζεται ο κύκλος των οικονομικών δραστηριοτήτων του Κων. Δ. Τακιατζή στα μέσα του 19ου αι., βάσει ανέκδοτων εγγράφων εμπορικής και οικονομικής φύσεως,από τα Αρχεία Κων. Δ Τακιατζή και Δημ. Κ. Κοεμτζή, που απόκεινται ανέκδοτα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, στη Δημοτική Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Τα έγγραφα, που μελετώνται και αξιοποιούνται για πρώτη φορά, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας Τακιατζή.