Πόλη αγάπη μου - Χαλκούση, Ελένη, 1902-1993 (Κάκτος, 1980)
Όλοι γυρίζουμε νοσταλγικά προς τα πίσω, στον "παλιό ωραίο καιρό", γιατί ο χρόνος και η απόσταση εξωραΐζουν τα πάντα και πολύ συχνά ο "παλιός καιρός" -που οπωσδήποτε είναι παλιός- σπάνια ήταν και ωραίος. [...] "Τώρα που συγκέντρωσα μερικά από όσα θυμάμαι για την Πόλη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, διερωτώμαι αν η προσωπική μου ιστορία άξιζε τον κόπο να γίνει βιβλίο, αν και κατά πόσο μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη του σήμερα. "Όμως, ανατρέχοντας στα πρώτα μου χρόνια στο Μακροχώρι όπου γεννήθηκα, στα χρόνια του Ζαππείου Παρθεναγωγείου που ακολούθησαν, ως τον Απρίλη του 1922 που έφυγα από την Πόλη για το Παρίσι, μοιραία αναφέρομαι στη Βασιλίδα των Πόλεων, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους της: πόλεμος 1914-18, γερμανική κατοχή, ανακωχή 11ης Νοεμβρίου 1918, απελευθέρωση, διασυμμαχική κατοχή της Πόλης (Άγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες)..."