Φυσική Βενιαμίν του Λεσβίου : χειρογραφείς παρά Φιλοθέου Ραϊσοπούλου του εξ Άνδρου - Βενιαμίν ο Λέσβιος, 1759-1824 (Λέσχη "Βενιαμίν ο Λέσβιος", 2008)
"Βασική πρόθεση των Νεοελλήνων διαφωτιστών, δεν ήταν ο εμπλουτισμός της έρευνας, παρά η εθνοφωτιστική και παιδαγωγική συνεισφορά, γι' αυτό και συχνότατα γράφουν ή μεταφράζουν στοιχειώδη εγχειρίδια, χρήσιμα στους πολλούς, χωρίς την δυσάρεστη αίσθηση ότι επαναλαμβάνουν πράγματα ήδη χιλιοειπωμένα αλλού", γράφει ο Παναγιώτης Κονδύλης στο έργο του "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός". Ο Βενιαμίν, αν και ήταν ένας από τους σημαντικότερους διαφωτιστές, (Αδαμάντιος Κοραής, Θεόφιλος Καΐρης, Ευγένιος Βούλγαρης, Νεόφυτος Βάμβας), διέθετε πρωτότυπο συγγραφικό έργο και, όπως μας υπενθυμίζει ο Παναγιώτης Νούτσος, ονειρευόταν ως παιδαγωγική πράξη, την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτείας που να φωτίζει και να απελευθερώνει τους μετόχους της "από την πτωχείαν και της πτώχειας την εντροπήν" (Κοραής), παρέμενε σχεδόν άγνωστος και παραγνωρισμένος, παρά την προσπάθεια της Ρωξάνης Αργυροπούλου, με τη διδακτορική της διατριβή, και του Γιώργου Βαλέτα, με τα "Βενιαμινικά" του. Η Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λεσβίος", διάγοντας το 130ό έτος της ηλικίας της και αισθανόμενη την ευθύνη της βαριάς πνευματικής κληρονομιάς, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, αναλαμβάνοντας το έργο της ανάδειξης αυτής της πολύπλευρης προσωπικότητας, με την έκδοση της χειρόγραφης Φυσικής του. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Ανδριώτη, για την προσφορά της μελέτης του, τον νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ευαίσθητο σε ζητήματα πνευματικής και εθνικής κληρονομιάς, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου, δεν θα μετουσιώνονταν σε έργο η ανάδειξη του έργου του Βενιαμίν του Λέσβιου, καθώς και το δημοτικό συμβούλιο Πλωμαρίου και τον δήμαρχο Δημήτρη Βαρβαγιάννη και όλους όσοι μας συνέδραμαν με γενναία οικονομική συμβολή στο έργο αυτό, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται στον συνοδευτικό κατάλογο.