Τα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδος στη διεθνή έκθεση της Ρώμης του 1911 : οι φωτογραφίες του Φωτομετρικού Ινστιτούτου του Βερολίνου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Καζανάκη-Λάππα, Μαρία; Μαλλούχου-Tufano, Φανή (Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2009)
Οι εκατόν πενήντα δύο φωτογραφίες των βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων της Ελλάδος, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκδοση αυτή, προέρχονται από τη συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Έκθεση της Ρώμης του 1911, με την οποία η Ιταλία γιόρτασε τα πενήντα χρόνια από την ενοποίησή της και την ίδρυση του ιταλικού κράτους. Στο αρχαιολογικό τμήμα της έκθεσης η Ελλάδα, εκτός από την αναδρομή στην αρχαία τέχνη που πραγματοποιήθηκε μέσω εκμαγείων, παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες. Επίσης παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων, χώρων και τοποθεσιών. Η φωτογράφηση ανατέθηκε από την Επιτροπή, που είχε συσταθεί για τη διοργάνωση της έκθεσης, στο γνωστό και ιδιαίτερα εκτιμώμενο εκείνη την εποχή Βασιλικό Πρωσσικό Ίδρυμα Μετρητικής Φωτογραφίας του Βερολίνου. Μια αποστολή αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα Theodor von Lupke εντεταλμένο διευθυντή του Ιδρύματος, τον φωτογράφο Carl Siele και τον μηχανικό Max Benndorf, πραγματοποίησε τη φωτογράφηση, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1910, ταξιδεύοντας στα στενά τότε όρια του ελληνικού βασιλείου, με βάση ένα πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί από κοινού με την ελληνική Επιτροπή. Σημαντικό ρόλο στην όλη επιχείρηση έπαιξε το μέλος της Επιτροπής και γνωστός ιστορικός Σπυρίδων Λάμπρος, ο οποίος και συνέταξε στα γαλλικά τον κατάλογο των φωτογραφιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση: 462 επικολλημένες σε 96 διπλής όψης πίνακες, τοποθετημένους σε περιστρεφόμενα ξύλινα αναλόγια και 30 μεγεθυνμένα πανοράματα τοποθετημένα ως διακόσμηση στους τοίχους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής, μετά τη λήξη της έκθεσης και την επιστροφή του υλικού στην Ελλάδα, οι φωτογραφίες των αρχαίων μνημείων δωρήθηκαν στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, όπου φυλάσσονται, ενώ οι φωτογραφίες των βυζαντινών και των μεσαιωνικών μνημείων περιήλθαν στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και βρίσκονται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.