Ροβύρος ο κατακτητής = Robur le concuerant - Verne, Jules, 1828-1905 (Βιβλιοθήκη "Αστέρος" Ιουλίου Βερν, 1988)
Ο "Ροβύρος ο Κατακτητής" κυκλοφόρησε το 1886 στις εκδόσεις Χετζέλ. Ο Ιούλιος Βερν είχε συνδεθεί με στενή φιλία με τον γάλλο φωτογράφο, ζωγράφο, σκιτσογράφο και συγγραφέα Ναντάρ (1820-1910), που είχε για χόμπυ, απ' το 1858 να ανυψώνεται με αερόστατο για να φωτογραφίζει πόλεις και τοπία. Απ' την αεροπλοΐα, ο Ναντάρ μεταπήδησε στην αεροπορία, κι έγινε φανατικός υποστηρικτής του "βαρυτέρου του αέρος", με ακόμα πιο φανατισμένο οπαδό -καθώς φαίνεται- τον Βερν! Απόδειξη πως το 1863, χάρις στις προσπάθειες του φωτογράφου ιδρύθηκε στο Παρίσι η "Εταιρία του βαρυτέρου του αέρος" με σκοπό να βοηθεί τους εφευρέτες στις πτητικές δοκιμές τους. Ο Ιούλιος Βερν ίσως να εμπνεύσθηκε το δικό του "Άλμπατρος" από ένα σχέδιο του εφευρέτη Λα Λαντέλ, που είχε πάρει τον χαρακτηρισμό "αεροπορικού πλοίου" (1863), γιατί η διακίνησή του στον αέρα θα επιτυγχάνονταν -θεωρητικά, εννοείται- με δυο σειρές ελίκων, από τέσσερις στην κάθε μια σειρά, τοποθετημένες πάνω σε δυο πολύ ψηλά κατάρτια! [...] (Από την έκδοση)