Ο γλύπτης : Ρόντερικ Χάντσον - James, Henry, 1843-1916 (Κλασική λογοτεχνία / Ζαχαρόπουλος, 1981)
Ό Ρόντερικ Χάντσον, νέος, ταλαντούχος καί ωραίος, βαλτώνει στην επαρχιώτικη ανία καί στην έλλειψη μέσων να προωθήσει το ταλέντο του. Ό Ρόλαντ Μάλλετ, πλούσιος, παλλόμενος από ευαισθησία καί με οξύτατη όραση, γίνεται ο Μαικήνας του. Ό μεγάλος καλλιτεχνικός εγωκεντρισμός του Ρόντερικ δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τα φιλικά αισθήματα του Ρόλαντ. Ή παρουσία της γυναίκας κάνει εντονότερο τον εγωκεντρισμό του Ρόντερικ καί ιδανικότερη τη φιλία του Ρόλαντ. Ό Χένρυ Τζέημς παρουσιάζει με άφταστη τέχνη το ψυχικό πορτραίτο των δύο φίλων για να δώσει με το τραγικό φινάλε καί τον δραματικό ψυχισμό του καλλιτέχνη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)