Η εκδοτική των κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας : ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της Ε. Παχίνη-Τσαντσάνογλου και του Γ. Π. Σαββίδη (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2016)
Ο τόμος αυτός αποτελεί τα Πρακτικά της Ημερίδας με θέμα "Η Εκδοτική των Κειμένων της Νεοελληνικής Γραμματείας", η οποία οργανώθηκε στις 27 Απριλίου 2015 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Παχίνη-ΤσαντσάνογλΟυ (1937 - 3.1.1995) και του Γιώργου Π. Σαββίδη (1929 - 11.6.1995), για τα είκοσι χρόνια από τον πρόωρο θάνατό τους. Δεν χρειάζεται να φέρει κανείς πολλά παραδείγματα, είτε να επιχειρηματολογήσει για πολύ, για να δείξει πως τόσο για τη "συλλογική επιστημονική συνείδηση" όσο και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό η κύρια ιδιότητα με την οποία πρόβαλε, στερεώθηκε και καταξιώθηκε η συνολική επιστημονική "εικόνα" των δύο αυτών κορυφαίων φιλολόγων ήταν και εξακολουθεί να είναι η ιδιότητα του καλά καταρτισμένου, κάποτε και πρωτοποριακού, μα πάντοτε πρακτικού και ωφέλιμου εκδότη νεοελληνικών κειμένων, ιδίως λογοτεχνικών. Από τη θέση αυτή, με όλο το κύρος αλλά και με όλη την ταπεινοφροσύνη που μόνον ένας άριστος γνώστης των συγγραφέων και του έργου τους διαθέτει, προκρίνουν για τον εαυτό τους την ιδιότητα του διαμεσολαβητή / φιλολογικού επιμελητή, συνήθως προς την κατεύθυνση ενός όσο γίνεται ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Ταυτόχρονα, οι εκδόσεις τους λειτούργησαν, ή κάποτε μπορεί να λειτουργούν ακόμη και τώρα, ως πρότυπα ανάλογων δοκιμών μιας όχι και τόσο ευάριθμης ομάδας μαθητών και μιμητών. Οι εισηγήσεις του τόμου κινούνται πάνω στους εξής θεματικούς άξονες: Το εκδοτικό έργο των Ε. Παχίνη-Τσαντσάνογλου και Γ. Π. Σαββίδη: αποτιμήσεις και παρατηρήσεις - Ερευνητικές αναφορές για εκδόσεις / εκδοτικές σειρές κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας από επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς, καθώς και από "εμπορικούς" εκδοτικούς οίκους - Μελλοντικά εκδοτικά σχέδια, προοπτικές και κατευθύνσεις: προτάσεις εκδοτικής μεθόδου, καταρτισμού του κειμένου (γλωσσικές, ορθογραφικές κτλ.), πλαισίωσης με συνοδευτικό υλικό (εισαγωγή, σχόλια, γλωσσάρι και λεξιλογικοί πίνακες, επίμετρο κτλ.), κατάρτιση ψηφιακών και διαδικτυακών εκδόσεων.