Οράματα και προφητείες - Αβραμίδης, Όμηρος, 1939-; Σκάρα, Μαρία (Τα μυστήρια του άγνωστου κόσμου, 1990)
Η ιστορία έχει να επιδείξει εκπληκτικές περιπτώσεις προβλέψεων για τα μελλούμενα. Λίγες όμως υπήρξαν τόσο συγκεκριμένες και συνταρακτικές όσο η προφητεία που έκανε ο Ζακ Καζότ με τη μορφή δημοσιογραφικής είδησης, σ' ένα δείπνο στο Παρίσι, στις αρχές του 1788. Λίγο καιρό αργότερα, ένας από τους καλεσμένους σ' εκείνο το δείπνο, ο Ζαν Φρανσουά ντε λα Αρπ, έγραψε λεπτομερή αναφορά για το τι είχε λεχθεί εκεί, κατά την άποψή του. Αναμφίβολα, ήταν μια εύθυμη βραδιά. Ο οικοδεσπότης ήταν διακεκριμένος ευγενής, γνωστός για το ραφινάτο πνεύμα του, και είχε προσκαλέσει μια εξίσου λαμπρή συντροφιά: συγγραφείς, αυλικούς, δικηγόρους, μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, κυρίες ευγενείς, πρόσωπα γνωστά για τα διαλεκτικά τους χαρίσματα και το υψηλού επιπέδου πνεύμα τους. Ο ίδιος ο Καζότ ήταν αρκετά γνωστός συγγραφέας, δημιουργός του αποκρυφιστικού μυθιστορήματος "Ο Διάβολος ερωτεύεται". Το φαγητό ήταν πολυτελέστατο, το κρασί έρεε άφθονο και όλοι συναγωνίζονταν ποιος θα είναι πιο ειλικρινής και πιο απροσχημάτιστος από το διπλανό ή τη διπλανή του. Κανένα θέμα δεν κρινόταν απαραβίαστο. Οι κυρίες άκουγαν με προσοχή τις γοητευτικές, σκαμπρόζικες ιστορίες χωρίς να κοκκινίζουν, η θρησκεία χλευαζόταν κι ο εικονοκλάστης φιλόσοφος Βολταίρος εκθειαζόταν. Όλοι συμφωνούσαν ότι η επανάσταση ήταν επί θύραις στη Γαλλία κι ότι θα 'πρεπε να την καλωσορίσουν σαν το καινούριο σάρωθρο που θα εξαφάνιζε την πρόληψη και το φανατισμό. [...] (Από την έκδοση)