Η Θεία Ευχαριστία και τα προνόμια της Κυριακής κατά τη διδασκαλία των Κολλυβάδων - Σκρέττας, Νικόδημος (Κανονικά και Λειτουργικά, 2008)
Οι πατέρες του Φιλοκαλικού Κινήματος των λεγομένων Κολλυβάδων δι' έργων και λόγων κήρυξαν τον πλούτο της ορθοδόξου πνευματικότητος και συνέβαλαν στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου ορθοδόξου λαού. Βασική παράμετρος του κηρύγματός τους ήταν η λατρεία. Στα κείμενά τους δίνεται έμφαση στη βίωση της λατρείας, στην τήρηση της ακριβούς τάξεως με βάση την παράδοση των πατέρων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του μοναχισμού. Καίρια ζητήματα που απασχόλησαν τους λεγομένους Κολλυβάδες ήταν η συχνότητα μετοχής στη Θεία Ευχαριστία και οι αναστάσιμες προνομίες της Κυριακής ως Ημέρας του Κυρίου. Η διδασκαλία των εν λόγω πατέρων είναι επίκαιρη και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργική "κίνηση" των ημερών μας.