Προς μια νέα κοινωνιολογία - Anderson, Charles H. (Παπαζήση, 1986)
Η κοινωνιολογία είναι μια νέα ιδέα που εκδηλώνεται ιδίως, κατά τρόπο ρητό, από τη Γαλλική Επανάσταση και αγωνίζεται έκτοτε να αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο που την δένει στον προκοινωνιολογικό λόγο (φιλοσοφία, νομική και πολιτική επιστήμη, οικονομία), προκειμένου να "καταστατικοποιηθεί" σε μιαν αυτόνομη επιστήμη. Το επιστημολογικό καθεστώς του νέου αυτού γνωστικού πεδίου, δεν φαίνεται εν τούτοις - ακόμα σήμερα - να έχει προσδιοριστεί κατά τρόπο οριστικό. Κάθε νέα κοινωνιολογική γενεά δίνει την εντύπωση ότι προσκομίζει μια νέα εικόνα της κοινωνιολογίας. Ο τίτλος του βιβλίου του Anderson είναι στο σημείο αυτό αποκαλυπτικός: Προς μια νέα κοινωνιολογία. Στις γραμμές που ακολουθούν επιχειρείται μια συνοπτική, συστηματική εξιστόρηση του οδοιπορικού της κοινωνιολογίας, που κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώνει το εισαγωγικό κεφάλαιο του ως άνω κειμένου. Η ιστορία της κοινωνιολογίας δεν μπορεί παρά να είναι ιστορία της κοινωνιολογικής σκέψης, όπως αυτή απαντάται στα έργα εκείνων που ενσαρκώνουν το πεδίο αυτό του επιστητού. Είναι χρήσιμο γι' αυτό, όσο και αναγκαίο, να προσδιοριστεί το κριτήριο στη βάση του οποίου θα χαρακτηριστεί μια ορισμένη σκέψη ως κοινωνιολογική, καθώς και εκείνο που θα επέτρεπε να διακρίνουμε τους πρωτοπόρους της κοινωνιολογικής σκέψης από τους θεμελιωτές της κοινωνιολογικής έρευνας και τους τελευταίους αυτούς από εκείνους που συστηματοποίησαν την κοινωνιολογική επιστήμη.