Από γυαλί : διηγήματα - Γαβαλά, Μαρία, 1947- (Κέδρος, 2011)
Γυαλί. Στερεά διαφανής μάζα, υλικό εύθραυστο αλλά και πολύ κοφτερό. Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει και τους ήρωες των έντεκα διηγημάτων αυτής της συλλογής: η ευθραυστότητα αλλά και η αιχμηρότητα της προσωπικότητάς τους. Πρόσωπα ευπαθή, ευάλωτα αλλά και ανθεκτικά στην αγριότητα των καιρών, που ισορροπούν ανάμεσα στην κοινωνική απόρριψη και την ανακούφιση που προσφέρουν τα απλά και καθαρά πράγματα της ζωής. Έφηβοι που ενηλικιώνονται με επώδυνο τρόπο σε ανοχύρωτες συνοικίες της μεγαλούπολης, ηλικιωμένοι που προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν και να κερδίσουν τον χαμένο τους χρόνο, οικογένειες που άλλοτε καταφέρνουν να ανασυγκροτηθούν και άλλοτε διαλύονται εντελώς, εκπατρισμένοι που αγωνίζονται να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά τους. Και πάντα οι ίδιες εμμονές, οι ίδιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις και πράξεις, αλλά με τις ιδιαιτερότητες, στη λεπτομέρεια, και τις εκπλήξεις που κρύβει αναπόφευκτα η κάθε ξεχωριστή περίπτωση, αυτό το άλλοτε κοπιαστικό κι άλλοτε απολαυστικό ταξιδάκι στους μαιάνδρους της ζωής και της τέχνης.