10+5 γράμματα που έσωσαν τον κόσμο : Κούβα 1962 η κρίση των πυραύλων - Βουλέλης, Νικόλας (Βιβλία - Ντοκουμέντα, 1991)
Η Κούβα είχε, ως τώρα, ένα πρωτότυπο ρεκόρ: ήταν η τελευταία λατινοαμερικανική χώρα που πέτυχε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, και η πρώτη που ξέκοψε οριστικά από την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών! Σχεδόν 33 χρόνια μετά την επικράτηση του "Κινήματος της 26ης Ιουλίου", ο Φιντέλ Κάστρο περνάει, ίσως, τις πιο δύσκολες μέρες, μ εξαίρεση τις μέρες της "κρίσης των πυραύλων" (Οκτώβριος 62), τότε που η ανθρωπότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις δύο υπερδυνάμεις με το χέρι στη σκανδάλη, πάνω από ένα νησί-μπαρουταποθήκη, όπου ένας επαναστάτης-φαινόμενο ήταν έτοιμος για όλα... Το βιβλίο αυτό μιλάει για εκείνη την κρίση, μέσα από τις δέκα επιστολές που αντάλλαξαν τότε ο Κέννεντυ και ο Χρουστσώφ και τις πέντε που αντάλλαξε ο σοβιετικός ηγέτης με τον Κάστρο (κάπως έτσι σώθηκε τότε η ανθρωπότητα), ενώ ρίχνει μια ματιά στο χτες και το σήμερα της Κούβας -για το αύριο κανείς δεν μπορεί να ξέρει τίποτα...