Θρίαμβος και τραγωδία : πολιτικό πορτρέτο του Ι.Β. Στάλιν - Volkogonov, Dimitrij Antonovich, 1928-1995 (Σύγχρονη εποχή, 1989)
Το πορτρέτο, που προσπάθησα να σκιαγραφήσω, βασίζεται σε γεγονότα, ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων, για τη γνησιότητα και την ειλικρίνει των οποίων δεν αμφιβάλλω. Εσείς θα κρίνετε κατά πόσο πέτυχα στην προσπάθειά μου αυτή. Πάντως, εγώ ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ: ότι έγραψα μόνο την αλήθεια, ότι είχα σαν γνώμονα μόνο την αλήθεια, ότι φλογερή επιθυμία μου ήταν να αποφύγω την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.