Ο Άγιος του αιώνα μας : ο όσιος Νεκτάριος Κεφαλάς : αφηγηματική βιογραφία - Χονδρόπουλος, Σώτος, 1911-1989 (Εκδόσεις Καινούργια Γη, 1992)
Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του αιώνα μας, του εικοστού αιώνα. Ο Άγιος που τιμάται απ' όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και πολλούς ακόμα ετεροδόξους. Ο Άγιος των θαυμάτων και της ελπίδας κάθε πονεμένης ψυχής. Ο Άγιος του Θεού άνθρωπος που διακόνησε την Εκκλησία κι' αγάπησε τον συνάνθρωπο με αυταπάρνηση και αφοσίωση. Στο βιβλίο αυτό ο Σώτος Χονδρόπουλος με αμεσότητα και γλαφυρότητα ζωντανεύει την αγιασμένη μορφή αυτού του ισάγγελου μαχητού της πίστεως και της αρετής. Του αγίου που δοκιμάστηκε στο καμίνι της κακίας και μοχθηρίας του κόσμου, ως «Χρυσός εν χωνευτηρίω» και ποτέ δε λύγισε, ποτέ δεν αρνήθηκε να «άρη τον σταυρόν αυτού». Ποτέ δεν παραπονέθηκε για τις εναντίον του συκοφαντίες και αδικίες. Η ψυχή του ουρανός ολοφώτεινος χωρίς σύννεφο μικρότητος. Μιμητής του Κυρίου και των μαρτύρων της πίστεως συγχωρούσε την πνευματική ανεπάρκεια και τις αδυναμίες των ανθρώπων και προσευχόταν για την επιστροφή και τη σωτηρία τους. Η μορφή του πονεμένου Αγίου της Αίγινας του Αγίου Νεκταρίου, που σημάδεψε την εποχή του κι άφησε βαθιά χαραγμένα στον αιώνα μας τα ίχνη της υποδειγματικής ταπεινότητας, της καρτερίας, της λαλήστατης σιωπής, αλλά και της ελπίδας, είθε να σε συνοδεύει, αγαπητέ Αναγνώστη, όχι μόνο στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αλλά και σ' όλη την πορεία σου να σε εμπνέει και να σε καθοδηγεί.