Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική θρησκεία : οι Κρητικές ρίζες - Σακελλαράκης, Γιάννης Α., 1936-2010 (Δήμος Ηρακλείου Βικελαία Βιβλιοθήκη, 1995)
Σκέπτομαι λοιπόν να θίξω επιλεκτικά κάποια θέματα. Πρώτα-πρώτα, το θέμα της γένεσης της ελληνικής θρησκείας από την κρητομυκηναική, ήδη το 16ο και 15ο αι. π.Χ., γιατί στη μακρά ερευνητική μου πορεία έχω καταπεισθεί πως στην αναζήτηση της αλήθειας είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε τις πιο βαθειές ρίζες. Ύστερα, να θίξω την μορφή και την λατρεία ενός μόνου θεού, σ' ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Τρίτο, να συζητήσω το θέμα της μορφής, αλλά και της συνέχειας της λατρείας σ' ένα μόνο, αλλά σημαντικό, πανελλήνιο ιερό. Ελπίζω μ' αυτό τον τρόπο και με τα επιλεκτικά παραδείγματά μου, να γίνουν οι απαραίτητες νύξεις για το μεγάλο φάσμα της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.