Κερδίζοντας χρόνο : η καθυστερημένη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού - Streeck, Wolfgang, 1946- (Σύγχρονη ριζοσπαστική θεωρία / Τόπος, 2016)
Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 κρατάει ακόμη τον κόσμο με κομμένη την ανάσα. Η αγωνία για το αύριο συνοδεύεται και ενισχύεται από μια γενική ανεπάρκεια κατανόησης του τι συμβαίνει και πώς ξεκίνησε. Ο Βόλφγκανγκ Στρεκ, ένας από τους κοινωνιολόγους και πολιτικούς οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο του μακρού νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού του μεταπολεμικού καπιταλισμού, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Αναλύει τις συνεπακόλουθες εντάσεις και συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται κράτη, κυβερνήσεις, ψηφοφόροι και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανιχνεύει τον μετασχηματισμό του δημοσιονομικού κράτους σε κράτος χρέους και στη συνέχεια στο σημερινό κράτος προσαρμογής. Η ανάλυσή του εστιάζει στη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία, καθώς και στην προοδευτική ανοσοποίηση του πρώτου από τη δεύτερη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση κονιορτοποιεί τις κυρίαρχες απόψεις περί κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω του κοινού νομίσματος και αποδεικνύει ότι το ευρώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαίρεση της Ευρώπης, στη λεηλασία της περιφέρειας και στην έκρηξη των εθνικισμών. Η συντεταγμένη υπέρβασή του με ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τη δημοκρατία, την εργασία και το περιβάλλον αποτελούν σημαντικό βήμα και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)