Η εκπαίδευση στη δυτική και βόρεια Μακεδονία 1840-1914 : από τα αρχεία των μητροπόλεων Σερβίων-Κοζάνης, Σισανίου, Καστοριάς, Μογλενών, Πελαγονίας, Πρεσπών και Αχρίδων : συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης του μείζονος Μακεδονικού χώρου - Ηλιάδου-Τάχου, Σοφία, 1960- (Εθνικά ζητήματα, 2001)
Η βασική ίσως συνεισφορά του βιβλίου αυτού είναι ότι οριοθετεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διαμορφώνεται στη βάση των αποκεντρωμένων κοινοτικών δομών, κόντρα στον ισοπεδωτικό συγκεντρωτισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής του Ελληνικού Βασιλείου, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ισορροπεί ανάμεσα σε δύο εθνικά κέντρα, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα σέβεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες.