Ανεμώνη : ποιητική συλλογή - Τσικαρδάνη, Ολυμπία (Εκδόσεις Εντύποις, 2016)
Η Ολυμπία Τσικαρδάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σέρβια-Κοζάνης από γονείς εκπαιδευτικούς σε ένα περιβάλλον που αγαπούσε τα βιβλία, το λόγο και την εξωστρέφεια. Η αγάπη της για τη γλώσσα την οδήγησε στο να βάλει τη ζωή της στην υπηρεσία της Φιλολογίας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας και εργάζεται ως καθηγήτρια. Σήμερα ζει στα Σέρβια και διδάσκει στο ΓΕΛ Σερβίων. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Εδώ και λίγα χρόνια ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή διηγημάτων, δοκιμίων, άρθρων και ποίησης. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς έργα της στον τοπικό τύπο και σε περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος καθώς και στο διαδίκτυο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 το διήγημά της ΄Οδύνη και φως" που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα των Σερβίων, βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο διηγήματος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό που οργάνωσε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με θέμα Πόλεμος και Ειρήνη. Επίσης για τα έντεκα πρώτα ποιήματα αυτής της ποιητικής συλλογής με τίτλο "Ανεμώνη", της απονεμήθηκε Έπαινος από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στον ΛΒ' λογοτεχνικό διαγωνισμό 2015. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και έχει ενεργό παρουσία σε συλλόγους με πολιτιστικό περιεχόμενο και ανθρωπιστική δράση. Σταθερός στόχος της είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο και τη γλώσσα μέσα από την προσωπική της γραφή αλλά και τη διδασκαλία που είναι πάντα η πρώτη της μέριμνα.